Veganska hrana za živali
 • Tukaj bomo zbirali podatke o (komercialni) veganski hrani za živali, kje se jo da kupiti in morda še kak domač recept, nasvet ali izkušnjo.

  Prvih nekaj vrst hrane:

  Techni-cal Solution hypoalergenic (briketi in prigrizki, najugodnejši pri Hana Ana)

  Ami dog / Ami cat (Jablana, tržnica Koseze, Zootic, Ajda)

  Yarrah (briketi, konzervice, piškoti - trgovini Norma in Ajda v MB)

  Opomba: Nekateri našteti proizvajalci ne ponujajo *izključno* veganske hrane.
 • zanimiva knjiga:
  ''The Simple Little Vegan Dog Book: Cruelty-Free Recipes for Canines''
  http://www.amazon.com/Simple-Little-Vegan-Dog-Book/dp/1570672431
 • Mene zanima zakaj posegamo v živeljnja živali tako da bi tut one postale rastlinojede? Saj nekatere so, nekatere pa ne. Torej nabavite take živali oz ljubljenčke ko so že po ciklusu evolucije rastlinojede. Drug način pa je ta, da, kar je že itak vsem znano da se bitja prilagajajo že od bakterije dalje, pa vse do človeka in daleč naprej, da mi ustvarjamo na novo spremenjen živalski način življenja (prehrano). Menim da bi s tem koristili živalim. V kakšni meri koristili? hmm..? Nekatere so ene od drugih odvisne,.....
  Oglavnem živali nimajo tako razvitega razuma kot mi, ampak seveda živali imajo neko lestvico, nivo razuma, tak da ene so čisto blizu nas, druge pa zlo daleč nas. Ampak pustmo zdaj govorico, da so živali pametnejše od nas, po načini sožitja gledano ja, drugače pa smo mi na viško odprtih možnosti, drugače povedano imamo skoraj da svobodno voljo, lahko si podrejamo ljudi, živali, rastline, zdaj kdo nas podreja se nebom spuščal (pa nemislim ljudi), ampak duševno-zavedojoče vemo pravzaprav nimamo nikakršne pravice nekoga podrejati. Enostavno se lahko samo vprašamo, ali smo slučajno to bitje (žival) mi ustvarili, da ga lahko podrejamo. Ne! Napravi svojega otroka in lahko njega podrejaš, pa še to samo do določene mere. Z živalmi lahko živimo, nemorejo pa nam biti pogoj, da smo mi odvisni od njih, naša hrana. Naj živijo svoj cikel življenja do konca in nadaljujejo novega brez nas.
  A to je le misel, če pogledamo svet v zdajšnjem trenutku, vidimo, da iz danes na ju3 malček po malček prispevamu k 'temu'. Torej veganstvo je naravna selekcija živali in ljudi. Če nekoga prisiliš v 'nekaj', ima dve možnosti, ali se prepusti in bori za živeljnje ali pa utone (ne doseže zadane točke). Zakaj sem rekel 'prisiliš', ja zato ker ko selekcija uspe, še ostanejo bitja z možnim 'potencialom' (katere ni tema totalno prevzela-požrla). Kuža veganec, mačka veganka, lepo se sliši, samo da je uvajanje dovolj postopno.
  Verjamem pa da čist vse se da, bilokaj si zamisliš, no in ravno to je naš 'dar', ki ga je vredno koristiti, katerega pa živali nimajo. Primer ker one že nima razmišljanja o tem da če koga ulovijo, kako žival, jo pojedo,... da to ni dobro za njih. No in s tem nemorej one postari veganke, to lahko postanejo preko nas. Tak da lahko izrečem izjavo, živali so za dobrobit njih pravzaprav odvisne od nas. Če pa gredo svoj cikel, pa je čas. Ogromno časa gre. Pazi, mačka veganka, mi smo lahko povzročitelji da 'to' postane realiteta.

  LP
  G.
 • Pozdravljen, G.

  Nisem še slišala, da bi kdo želel vse živali narediti za rastlinojede, tako da v tem prispevku ne bom obravnavala tigrov, volkov, morskih psov itd. Omenim naj le, da lov na recimo antilope, ki ga vidimo na kanalih kot sta Discovery Channel in Animal Planet, ne prikazuje celotnega prehranjevanja karnivorov. Veliko - nekatere vrste celo večinsko - se prehranjujejo z mrhovino, se pravi s trupli živali, ki so umrle naravne smrti ali zaradi poškodb.

  Tigrom, levom in ostalim pustimo svoj mir (in predvsem življenjski prostor, katerega jim je se komaj kaj ostalo). Ljudje pa, predvsem na zahodu, imamo na voljo izbirati. Gremo v trgovino in izberemo, kaj kupimo. Izberemo, ali želimo žival v naši družini ali ne. Predvsem pri tem drugem je vredno razmisliti, ali bo ta žival zadovoljila neko NAŠO potrebo (po igrači ali čem), ali se za to odločimo v pomoč živali (na primer iz zavetišča).

  Najsi bodo naši ljubljenčki iz zavetišča ali pa smo jih kupili (a ni bizarno - postavljati ceno življenju?) in smo kasneje začeli razmišljati o teh stvareh - želimo jim najboljše, hkrati pa ne na račun trpljenja drugih. Meso v hrani za pse ali v mesnici je "umor po naročilu" in tako z moralnega kot praktičnega vidika ni razlike, če gre za prehrano človeka ali živali, za katero človek skrbi. Tudi ni "naravno", da muce in psi jedo brikete, da jedo tuno, ali piščančja prsa... V naravi bi muce jedle ptiče in glodalce (z možgani in drobovjem vred). Pes je (kot na primer lisica) vsejed. Pa tudi zanj ni naravno, da je brikete ali konzerve. Predelano koruzo in pšenico z dodatki. So pa beljakovine, ki jih potrebuje v svoji prehrani, lahko tudi rastlinskega izvora. Če svojemu psu ne moremo omogočiti, da sam lovi svojo večerjo oz se hrani z mrhovino (česar najbrž nihče ne počne), potem je največ, kar lahko storimo, to, da poskrbimo za uravnoteženo prehrano. Komercialna veganska prehrana za psa vsebuje razmerja hranilnih snovi in količine vitaminov in mineralov, ki jih kuža potrebuje. Seveda psom lahko popestrimo jedilnik tudi z zelenjavo (korenje, bučke, brokoli, cvetača in grah so še posebej priljubljeni), tofujem (dimljen je prava poslastica), sejtanom ali sojinimi koščki. Psi imajo po večini radi tudi sveže sadje, nekateri na vrtu celo sami segajo po jagodičevju, češnjah, jabolkih in hruškah.

  Lep pozdrav!
 • Zelo pomembno je, da ne kupujemo že pripravljene hrane živalskega izvora, saj s tem ustvarjamo na trgu povpraševanje in posledično spodbujamo tudi ponudbo takšnih izdelkov. To ne pomeni, da na silo spreminjamo vsejede živali v rastlinojede. Glede na izkušnje imajo muce npr. zelo rade zgoraj navedeno hrano Amicat (nima živalskih sestavin) kot hrano, ki jo jedo znotraj hiše. Z nakupom take hrane spobujamo tudi večjo ponudbo veganske hrane za živali. To pa ne pomeni, da npr. muce, ki so, če so spuščene, izraziti plenilci, na silo spreminjamo v rastlinojede. Ko so spuščene, se ravnajo po svojih instinktih in si poiščejo sebi primerno hrano. V tem primeru je to del naravnega ciklusa, ki ne vključuje človeških posegov v tem smislu, da bi zato, ker imamo radi eno vrsto živali npr. muce (ali pse) morali pobijati drugo vrsto živali, npr. krave in predelovati v živalsko hrano.

  Tudi znotraj živalskega sveta včasih pride do prav nenavadnih odstopanj od naravno oz. instinktivno pričakovanega. Tako so znani primeri ko levinja posvoji mlado antilopo itn. Seveda pa bodo večinoma prevladali naravni instinkti.

  Po drugi strani pa je morda izraz še večjega nasilja spreminjanje rastlinojedih živali v mesojede, npr. s hranjenjem krav z ribjo ali kostno moko, pridelano iz klavniških ostankov teh istih živali (to pa je že prisilni živalski kanibalizem).

  Pozdrav, Robert
 • Pravkar odkrila, da so na slovenskem tržišču na voljo tudi bio pasji priboljški z mangom (brez mesa).

  http://www.forza10.si/default.asp?pid=modul_it&mid=sl&wid=2739&detailID=6924&segid=0&ime=Delizie_Bio_Mango_-_300_g

  Juhu!
 • U Mateja to je pa super duper novica. Katere pribolške uporabljate, poleg Amijevih? Morda kdo ve kako je s tistimi zelenimi palčkami, ki se jih dobi tudi v obliki "zobne krtačke"? Morda kdo ve kako je z veganskimi pribolški za muce?

 • Najpopularnejši priboljški v našem gospodinjstvu so olupljena jabolka in rezine tofuja :) Sicer pa kužku dajemo piškote Yarrah (Yarrah ne testira na živalih in vsi izdelki so Bio): http://www.yarrah.com/index.php?paginaID=113
  Cene v MB: 2kg briketov 10 eur (Norma), mala konzerviza 1,05 eur (Ajda; v Normi 1,11 eur) in priboljški od 3,49 do 4,99 eur na zavojček (različne vrste). Kadar smo človeški prijatelji še posebej pridni, nas psička celo sama nagradi s pasjim piškotom, ki ga nastavi pod vzglavnik :)

  Sicer pa naj povem še, da se Tecnhi-Cal Hypo Allergenic v MB dobi na Pobrežju v Rex-u - dobrih 16 eur za 3kg in dobrih 6 za 750gr. Tiste zelene "ščetke" pa smo enkrat poizkusili, pa ni bilo preveč zanimanja zanje. Enako z lanenimi kostkami od Ami Dog, čeprav vem za pse, ki jih obožujejo! :)
 • Alice september 2011
  Kaj ni ami4 tudi veganska hrana za ljubljenčke?Mislim,da je možno dobit v BIO trgovinici v Lescah - Dobra Misel...

 • BRANDS TO BOYCOTT

  As mentioned above, the main culprits for cruel and unethical animal testing are the major international 'pet' food businesses.

  * IAMS / Eukanuba owned by Procter & Gamble
  * Hills Science Diet owned by Colgate Palmolive

  The majority of pet food brands available in the UK are produced by two animal testing companies - "Nestlé Purina/Friskies" and "Pedigree, Masterfoods (Mars Inc)."

  *

  Nestlé Purina/Friskies:
  Alpo, Bonio, Felix, Go Cat, Gourmet,
  Omega Complete, Proplan, Spillers, Vital Balance, Winalot.
  *

  Pedigree, Masterfoods (Mars Inc):
  Bounce, Cesar, Chappie, Frolic, James Wellbeloved, Katkins,
  Kitekat, Pal, Pedigree Chum, Royal Canin, Sheba,
  Techni-cal (US & Canada), Whiskas.
  Pedigree also manufacture Thomas rabbit food and Trill bird food.


  Žal sem zgoraj omenila Tehni-cal solution, ki kot kaže ni veganska...
 • Hja, zanimivo, da piše "Techni-cal (US & Canada)"... je z Evropo kaj drugače?
 • bistricabistrica oktober 2011
  Zanima me, če ima kdo dolgoletne izkušnje z veganskim prehranjevanjem psa, vendar ne s kupljeno hrano. Osebno želim vsem, s katerim živim v sožitju, omogočiti, da jedo(jemo) hrano, ki jo večina sama pridelam. Zame je pač načelo čim manjšega nasilja nad čimer koli povezano tudi z odnosom do rastlin, vsega živečega, ne samo do živalskega. Zanima me tudi, če je tofu prava izbira, glede na to, da je iz stročnic, ki naj bi jih psi ne zmogli prebavljati?!
  lep pozdrav vsem, Cecilija.
 • teja oktober 2011
  Sama svojega psa že dobrih 5 let (odkar je z mano, drugače je star 7 let) hranim izključno z rastlinsko hrano, je pa res, da uporabljam veganske brikete (pest briketov na dan, kar znaša okrog 20% celotne hrane, ki jo dnevno zaužije), ki jih primešam hrani, ki jo sama skuham, t.j. stir-fry z rižem in testeninami (špageti, ker jih ima zelo rad) ter brokoli, korenček, cvetača, sojini koščki (včasih namesto njih uporabim sejtan) in pa strok česna. Riž in testenine skuham posebej, zelenjavo tudi, sojine koščke namočim, precedim in jih nato prepražim s sojino omako. Ločeno prepražim česen, nato dodam kuhano zelenjavo in zelenjavno kocko, na koncu pa temu primešam še ostalo, se pravi riž, testenine in prepražene sojine koščke. Ne trdim, da je tale menu idealen, verjetno uporabljam preveč soli (sojina omaka in zelenjavna kocka), je pa pes zelo zdrav in vitalen. Zobke ima tudi izjemno čiste. Česen nekateri tudi odsvetujejo za pse (čeprav odganja bolhe, tako kot pivski kvas), ampak je spet odvisno od države/kulture, od koder prihajajo te info. Italijani npr. trdijo, da sta za psa česen in paradižnik v redu (pa še kako baziliko bi dali zraven:-), drugi spet, da nista. Za stročnice npr. ta spletna stran pravi, da so ok (http://www.natural-dog-health-remedies.com/human-food-for-dogs.html) s potencialnimi posledicami, ki jih moj pes nikoli nima. Sicer se je stročnicam mogoče izogniti in uporabljati žitarice. Tu je še ena knjiga, ki morda prav pride (sicer v angleščini): http://www.vegetariandogs.com/

  Drugače se zdi, da pes lahko vse potrebne snovi črpa iz rastlinske hrane, pri mucah ni tako, problematična sta taurin in vitamin A, ki jih je pri rastlinskem prehranjevanju muc potrebno dodati v sintetični obliki. Naslednja stran podrobno navaja razne hranilne snovi, ki bi jih psi naj potrebovali: http://rdafordogs.blogspot.com/ . Osebno se zanašam na brikete in upam, da bodo zapolnili vse hranilne vrzeli hrane, ki jo zanj doma kuham. Prijatelj pa je nekoč imel psa (mislim, da je bil neke vrste nemškega ovčarja, umrl pa je precej star; moj pes je namreč manjše rasti, 11kg), ki ga je hranil izključno z doma pripravljeno hrano: testenine, riž, stročnice, zelenjava itd., sestavine je skuhal, jih premešal in nadaljeval s kuhanjem, dokler ni vsa tekočina izhlapela. To maso je nato spekel v pečici in na koncu dobil doma pripravljene brikete. Pravzaprav ne vem, zakaj je to počel, morda zaradi zobkov.

  V vsakem primeru se stročnice ne zdijo strupene za pse, lahko pride samo do nelagodja. V majhnih količinah so verjetno ok. Sicer je po mojem dobro na novo hrano psa počasi navajati, zato da se pes sam navadni na nov okus in da se njegovo telo prilagodi novi hrani. Če pa bi pes imel s stročnicami ali čim drugim težave, bo potrebno zamenjati vir hranil. Poskusiti pa je vseeno vredno.

  Lp, Teja

 • Živjo,
  sem pisala glede Tehni-Cal SEnsetiv in so mi zagotovili, da ne vsebuje nobenih sestavin živalskega izvora in da briketi niso bili testirani na živalih, sedaj ko so v Evropi in takrat ko so bili še v KAnadi.
  Moji vsi trije peseki so na veganski hrani, sicer kombiniram briekte in kuhano hrano. Tsito kar naredim zase preden dodam začimbe jim dam na stran. To so zelenjava, sadje, krompir, stročnice, testenine,... Skoraj vsak drug dan pa jim dam še poleg suh pivski kvas, ki ga zmešam z vodo in prelijem brikete.
 • Živjo,
  ali je kdo zainteresiran za naročilo briket za pse Tehni-cal solution. Bi pisala dobaviteljem in se probala dogovoriti za 30% popust za količinsko naročilo. SE pravi da bi 15 kg vrečka prišla tam 40 eur. Vsi, ki ste zainteresirani mi pišite na meil do naslednje sobote breznasilja(afna)gmail.com
 • BarbBarb november 2011
  Ami Dog je zelo slaba hrana, kar se vidi po sestavinah:

  žitarice, izvlečki rastlinskih beljakovin, stranski proizvodi rastlinskega izvora, olja in maščobe, kvasi, shranjeno z vitaminom E, linolejska kislina (4,24%).
  Vsebnost vitaminov in mineralov (za kg proizvoda):
  Vitamin A 19000 U.I., vitamin D3 1250 U.I., vitamin E 60 mg, Baker 5 mg

  ni to to, kar rabi pes!

  Yarrah hrana pa tudi ni veganska ampak samo bio.

  Prave veganske pasje hrane še ni v Evropi, kaj šele v Sloveniji. Upam, da bo kmalu...
 • Yarrah - celotna ponudba ni veganska, ne, imajo pa vec izdelkov (brikete, mokro hrano in priboljske) ko so veganski (cetudi je samo ime izdelka "vegetarijanska hrana za pse):
  http://www.yarrah.com/index.php?paginaID=114&artikelID=19061
  http://www.yarrah.com/index.php?paginaID=5&artikelID=7052

  Te izdelke najdete tudi na strani trgovine Norma, ki pa trenutno zal ne deluje in ne morem pripeti linka...
 • meni so pri hani ani zagotovili, da je Tehnical solution ne vsebuje sestavin živalskega izvora in da pravtako niso bili testirani na živalih. Upam, da to drži.
 • virtovsek december 2011
  Teja, napisala ste:
  Tu je še ena knjiga, ki morda prav pride (sicer v angleščini): http://www.vegetariandogs.com/

  Ali ste mogoče nabavila knjigo?
 • teja december 2011
  virtovsek, se opravicujem za pozen odgovor. ne, knjige zal nimam, jo je pa nek znanec hvalil.
 • niqua februar 2012
  Zivjo, tudi mene zanima veganska hrana za pse in tudi za muce. Ce razumete nemsko vam radevolje posljem se nekaj povezav. Imam tudi nekaj receptov in si bom narocila knijo o veganski prehrani psov (tudi v nemscini). Kje se dobi ami dog itd. in koliko je cena? Sladana, ali si ze narocila tehnical solution?
  Lp, Dominique
 • niqua februar 2012
  ps. najstarejsi pes naj bi bil tudi vegan in dosegel krasne in neverjetne 27 let starosti! :o)

  http://dogsinthenews.com/issues/0209/articles/020918a.htm
 • veronika februar 2012
  živjo,
  imam psičko veganko, staro dve leti in pol, ki ji sama kuham:) imam knjigo Vegetarian dogs, če koga zanima, z veseljem naredim kopijo in pošljem po pošti:)
  Ami hrani se dobi: Trgovina Jablana, BTC Ljubljana, trgovine Zootic, v Kopru pa kar na sedežu podjetja Vege4, ki nabavlja Ami... lahko se jih naroči prek spleta: http://www.balancenature.eu/index.php?categoryID=132.
  lp
 • niqua februar 2012
  zivjo veronika in hvala lepa za tvoj odgovor. tudi jaz imam v mislih, da bi sama kuhala, saj je za dva psa (45kg in 20kg) in za 5 mackov gre kar nekaj hrane... bi pa sigurno na zacetku dodala tudi brikete. mene zanima, ali das le to kaj kuhas ali tudi nekaj dodatkov kot vegedog? ali lahko objavis kaksen najljubsi recept? ali je amidog dobra hrana ali se tudi dobi tukaj benevo organic (mi je po sestavinah veliko bolj simpaticen)? hvala in lp,
  dominique
 • veronika februar 2012
  živjo, kuham ji zelo raznoliko:
  -proso/ajdo/neoluščen riž/polnozrnate testenine/bulgur/ovseni kosmiči
  -zmiksana čičerika/zmiksana leča/tofu/sojini koščki
  -kuhana zelenjava ali surova zmiksana
  -kokosova maščoba/oljčno olje/konopljino olje
  -sadje (banane, kaki, poleti pa kar gremo nabirat:)
  -dodatki: zdrobljena sončnična semena, zdrobljena lanena semena, pivski kvas, melasa, peteršilj/bazilika, sojin lecitin, česen (v Jablani se dobi dodatek za vege pse Missing link)
  -občasno dobi vege kost (Zootic), zmlete makadamijske oreške, riževo/sojino mleko, jabolčni kis, tahini, Ami brikete...

  +članek direktorice podjetja Vege4, ki ima tudi AMI: http://www.klub-srecnih.si/novice/738.html
  +v 16. reviji Osvoboditev živali so različni recepti za vege pse: http://www.osvoboditev-zivali.org/index.php?pnm=01471
  +še en recept: http://www.ahan.org/veg_dogfood_recipe.pdf
  Benevo ne poznam, Yarrah vegetarian se dobi v Trstu, Perro vegetarianski briketi, ki sejih dobi pri nas: http://www.bonebones.si/sl/izdelki/24/perro_vegetarian_super_premium_hrana_za_pse_10_kg_st_artikla_181101.html?type=product_group&product=40
  lp:)

 • Yarrah hrana (ki mi je všeč zaradi bio sestavin in ker nima repičnega olja, katerega se ogibam, odkar sem pred leti slišala, da nekaj naj ne bi bilo v redu z njim) se dobi tudi v MB (vsaj v trgovinah Ajda in Norma http://www.norma.si/izpis-izdelka?izdelek=3653), ampak menda so pred kratkim imeli neke težave z uvoznikom.
  Psička ima te brikete rada (rahlo navlažene in s kakimi dišečimi dodatki - malo tofuja na koščkih, recimo), se pa zmeraj razveseli tudi doma pripravljene hrane, predvsem, če je na osnovi riža.

  Z veseljem pozdravljam tudi informacijo o hranah Benevo in Perro, za kateri še nisem slišala. Čeprav veganska hrana v Sloveniji se dobi, pa mislim, da je dosti preveč težko dostopna. Poleg tega so v nekaterih trgovinah prav agresivni, če vprašaš, ali imajo vegansko/vegetarijansko hrano za pse. Zelo neprijetno.
 • Dogie Nutritionist- Home-Made Pet Diets
  The Low-Oxalate Diet Cookbook
  Vegan Dogie Enzymes and supplements
  websites are:
  www.petdiets.com
  http://www.lowoxalate.info/
  www.vegedog.com
 • HEj, tudi sama se opravičujem za nekoliko pozen odgovor. Tehnical Solution je veganska in za prijatelje VI smo dogovorjeni tudi za popust. Pri naročilu samo dopišite "GESLO: VEGAN" in vam bodo na dom dostavili 15 kg vrečko za en mičkan več kot 40 eur, kar se mi zdi dokaj ugodno. Pri meni so jo vsi jedli, čeprav sem zdaj zamenjala z Trainer vegetable, ki se dobi v Mr. Petu. Pesekom dodam tudi kakšno kuhano zelenjavo oz tisto kar skuham zase, le da ne solim.
  Če ima še kdo kakšno vprašanje glede popusta za tehnica naj me kontaktira.
  Sicer pa se yarah dobi tudi v LJ v maximarketu, ampak zame žal finančno ni dostopen (3je peseki).

  Ko smo že pri pesekih in veganstvu. JE že kdo probal namesto ampul dati eterično olje čajevca? BAje deluje.
 • A bo na Veganmaniji tudi kaj od te hrane za videt/kupit?
 • Najboljše kar prodajalce vprašat tukaj:

  :-)
 • vesna1vesna1 oktober 2012
  Pozdravljeni!
  Izdelujem diplomsko nalogo na temo prehrane mačk. Prosim dve minuti časa, da jo izpolnete. Hvala

  http://www.1ka.si/a/19364
 • VEGETARIAN CATS AND DOGS? A 2006 study carried out by Nestlé found that the 34 vegetarian cats it examined were healthy. One of the biggest concerns for cats going vegetarian is the risk of taurine deficiency, which can lead to blindness and death if not treated. Most meaty cat food has taurine added back, because the processing of meats removes it. Another essential for cats is arachidonic acid. Both these substances are available as supplements. There are commercially available veggie options. Ethical Consumer's recent pet food report gave 'best buys' for vegetarian dog food to brands Ami, Benevo, Yarrah and Wackidog and for vegetarian cat food, to Ami and Benevo (both of which contain taurine and arachidonic acid). Yarrah, which is organic, is currently researching the feasibility of bringing a vegan cat food to market.

  http://www.guardian.co.uk/environment/blog/2010/may/24/vegetarianism-pets-national-vegetarian-week-cats-dogs
 • Pozdravljeni,

  ali mi lahko kdo pomaga z informacijo, če se dobi v Sloveniji še katero drugo vegetarijansko/vegansko hrano za mačke razen Ami? Oziroma, če je mogoče prek spleta naročiti katero drugo hrano iz EU?

  Hvala in lp, Veronika
 • Veronika, http://www.benevo.com/benevo-cat/benevo-cat-2/ je na voljo v Avstriji in Italiji .
  Mogoče jo je kupiti pri Veggie Pets Uk, vendar je poštnina v Slovenijo (do 28 kg) £25.99 .

  Morda ima kdo drug boljse informacije...

  LP,Mateja

Pozdravljeni, gost!

Zdi se, da ste novi tukaj. Če se želite pridružiti, izberite eno od možnosti.

Prijavi se preko Facebook-a Prijavi se Google

Prijavi se Registracija