RECEPTI-Glavne jediiii
  • Pasulj

    500 g kuhanega belega fižola

    ½ glaice česna
    1 korenček
    1 manjši feferon
    2 žlici paradižnikove mezge
    1 žlica moke
    ½ žlice mlete sladke paprike
    sol
    jušna začimba
    peteršilj
    olje
    voda

    Priprava:

    Na olju kratko prepraži stisnjen česen in nariban
    korenček, dolij liter vode, dodaj žličko jušne začimbe, peteršilj in sol, ko zavre
    dodaj paradižnikovo mezgo. Pusti vreti 15min, nato dodaj kuhan fižol in feferon,
    zmanjšaj ogenj in kuhaj še 45 min. V kozico segrej olje, dodaj moko in rdečo
    papriko, mešaj in praži do oranžne barve, nato primešaj k fižolu. Kuhaj še 10
    min.

    Špageti v orehovi-česnovi omaki (ko se vam mudi)
    ½ skodelice orehov
    ¼ skodelice olivnega olja
    peteršilj
    1/4 skodelice mešanice za juho
    6 strokov česna
    1 žlica drobtin
    sol
    špageti

    Priprava:
    Vse sestavine zmiksaš s paličnikom. Posebej skuhaj špagete.
    Špagete odcediš in jih preliješ s pripravljeno omako. Jed je pripravljena.
  • MUSAKA

    Približno 0,5 kg kropmirja2-3 čebule

    1 korenje

    1 manjši melancan

    1 manjši cukini

    Zelenjava, ki se nahaja v hladilniku Ž(koruze, gobice,brokoli...)-ni potrebno šparati J

    Skodelico majhnih koščkov soje ali na male koščke narezan sejtan

    Strok česna

    Sol, poper

    Bazilika, muškatni orešček

    Zelenjavna mešanica (sama uporabljam Alnatura, lahko ap preprosto uporabite različne začimbe)

    Za preliv:

    Zavitek tofuja

    Tamari (sojina omaka)

    1 zavitek suhega kvasa

    1 strok česna

    Priprava:

    V osoljeni vodi skuhajte na kolobarje olupljen krompir. Na olju popražiš na majhne koščke narezano
    čebulo. Ko je čebula pečena, dodaš na koščke narezane melancane, bučke, sojine koščke ali sejta,
    korenje in »vso« ostalo zelenjavo, ki se nahaja v hladilniku. Soliš, dodaš vegansko mešanico zelenjave,
    in vse skupaj dušiš v manjši količini vode. Na koncu dodaš peteršilj, muškatni orešček ter baziliko.Med
    tem del kuhanega kropmpirja položiš v pekač, ki ga predhodno premažeš z oljem. Ko je zelenjava že
    dovolj mehka, s polovico prekriješ krompir. Nato vse skupaj preliješ s tretino polivke. Zopet položiš
    kropmir toliko, da prekrije pekač in ponoviš premaz z zelenjavo in prelivko. Čisto na koncu prekriješ
    vse skupaj s preostankom krompirja in zadnja plast pripada polivki. Vse skupaj pečeš približno
    dobre pol ure. Sama 2/3 časa pečem musako pokrito z alu folijo, ki jo predhodno na nekaj mestih
    prebodem, ni pa potrebno.

    SARME

    1 večja kisla zeljnata glava

    0,5 kg polnozrnatega riža

    0,5 kg sejtana/ 2 skodelici majhnih sojinih koščkov

    2 korenja

    1 česen

    Peteršilj

    3 čebule

    Olivno olje

    Sojina omaka ali sol

    2 žlici moke

    1 žlica mlete rdeče paprike

    Priprava:

    V napol skuha riž dodaš zmleti sejtan ali sojine koščke, ki jih predodno namakate 5 min v vodi. Dodaj
    nariban korenček ter peteršilj. Na segretm olju popražiš narezane čebule in nato še maso. Dodaš
    sojino omako ali sol. Vmes dodajajte po potrebi malo vode. Čisto na koncu primešajte na dobro
    sesekljan česen.

    Zeljne lističe nadevaš z maso. Priporočam, da sredinski del lističa potlačite. Pekač obložiš s
    preostalimi lističi zelja, tako da je dno prekrito. Položite sarmo poleg sarme. Celotno maso prekrijete
    z bešamelom. Le-tega pripravite tako, da na segretem olju primešate moko in rdečo papriko ter vse
    skupaj zalijete z vodo, ki je ostala od zgoraj pripravljene mase, po potrebi dolijete vodo. Prelijete
    sarme čisto do vrha in pekač položite v segreto pečico. Na srednji temperaturi pečete uro in pol.
  • katja_t september 2011
    VEGANSKI GOLAŽ:

    za 4 osebe:
    100 g suhih sojinih kock
    1 velika čebula
    3 žlice paradižnikove mezge
    3 žlice sladke paprike v prahu
    2 lovorjeva lista
    2 žlici moke
    2 žlici mešanice začimb (brez ojačevalcev okusa)
    sol
    olje
    voda

    Sojine kocke damo v cca. 1 liter vrele vode, začinimo z mešanico začimb in pustimo vreti 5 minut. Medtem sesekljamo čebulo in jo na 3 žlicah olja prepražimo na ponvi. Prepraženo čebulo stresemo k pokuhanim kockam, dodamo paradižnikovo mezgo, sladko papriko, lovorov list in zalijemo s toliko vode, da kocke plavajo. Kuhamo 10 minut in dosolimo, če ni dovolj slano. V manjšem loncu zavremo 1,5 dl vode in gladko vmešamo 2 žlici moke. Vlijemo v golaž in kuhamo še nekaj minut. Vmes mešamo, da se zgosti brez grudic. Če želimo redkejši golaž, ne vmešamo vode z moko.
    Zraven postrežemo polnozrnat kruh ali polento ali njoke ali polnozrnate testenine.
  • Mateja oktober 2011
    Kvinoja
    Za 3 ljudi:
    -2 bučki
    -2 paradižnika
    -2 velika korenčka
    -150g kvinoje
    -peteršil
    -veganka (ali kakšna druga "naravna vegeta")
    -česen in čebula
    Vso zelenjavo narežete. Česen in čebulo popražite na olju, dodate zelenjavo (najprej tisto ki se kuha najdlje), zalijete z vodo, posolite ali dodate veganko. Ko je zelenjava skuhana skoraj do mehkega dodate kvinojo (prej jo morate oprati ali namakati čez noč), dolijete vodo po potrebi. Pozor, razmerje kvinoja:voda je 1:2. Kuhate približno 10-15 minut in umes parkrat premešate. Jed pustite še par minut stati, da kvinoja popije morebitno odvečno vodo.
    Končano!

Pozdravljeni, gost!

Zdi se, da ste novi tukaj. Če se želite pridružiti, izberite eno od možnosti.

Prijavi se preko Facebook-a Prijavi se Google

Prijavi se Registracija